Stiri

Forum

Anunturi

Cine e Online

Avem 90 vizitatori și nici un membru online

{bepiv}PanoCato/cat.jpg{/bepiv}

Újszentes Temesvár- Ferencváros (Timisoara-Mehala) filiála volt, de időközben a hívek száma megszaporodott a Székelyföldről, Sztancsófalváról, Csávosról, Magyarszentmártonból, Otelekről és más helyiségekből átköltözött hivekkel és akkor döntötte el pater JÁNOS, hogy a kicsi imaház helyébe templomot kel építeni. Ezen elhatározás alapján elkészültek a tervek és P. JOHANNES, BLUM BENEDIKT kezdeményezésére, aki Németországból megszerezte az anyagi hozzájárulást az új templom épitéséhez felkérte HANS FACKELMANN épitész mérnököt a terv elkészitéséhez (aki azelőtt pár évvel tervezte az Egyházmegye első modern templomát Orsován). Több terv bemutatása után megszületett a döntés pater János és támogatók részéről. Az új stilusú templomtervet elfogadva 1976. -ban kezdődött meg a templom építése. Az újszentesi templom így az Egyházmegye második és Temes megye első modern római katolikus temploma. El kell ismernünk, hogy a legnagyobb érdeme az új templom épitésénél páter Jánosnak volt, aki az anyagi alapokat szerezte meg az új templom épitéséhez, de örökérdeme marad a tervező épitész mérnöknek is akinek művét még harminc év után is, a temesvári Épitészeti Egyetem növendékei évről-évre jönnek és megcsodálják.

Így indult el páter János kezdeményezésére, Hans Fackelmann épitész tervei alapján, az újszentesi templom építése 1976-ban. Az építési munkálatokat FRANZ BRAUN építész mérnök vezette. A templom homlokzatán lévő művészi féldomborművet, a templomban lévő oltárt, a tabernákulumot, az olvasóállványt és a keresztkútat JECZA PÉTER művész tervezte és készítette. Az újszentesi templom 1979-ben készült el és okt. 7.-én szentelte fel az akkori apostoli kormányzó KONRAD KERNWEISZ, a Rózsafűzér Királynője tiszteletére. Újszentes még leányegyház maradt 1992.-ig

1992-től SEBASTIAN KRAUTER megyés püspök plébania szintre emelte Újszentest és első plébánosanak Ft. Kovács Istvánt nevezte ki, aki 2001 -ig szolgált Újszenten. 2001-2003 között Ft. Szabó Péter, 2003 szeptember 1.-től 29-ig Ft. Heinrich József esp. plébános, 2009-tól Máthé Lajos Újszentes lelkipásztora.

2009 Október első vasárnapján ünnepelte Újszentes templomának 30. évfordulóját, amikor emléktáblát avatunk azok emlékére, akik ezen templom elkészítéséért annyit fáradoztak.

Legyen áldott emlékük, hiszen a fentnevezett személyek, akik a templom építéséért olyan sokat tettek és fáradoztak, már nincsenek közöttünk. Remélyük, hogy odafentről szemlélnek és velünk fognak ünnepelni.

P.S. Sajnos a torony nem készült el akkor mert azt az akkori rendszer nem engedte, nehogy a „ pártfőtitkár" aki vadászni járt Pischia-ra meglássa, hogy Újszentesen az Ő uralma alatt egy új katolikus templom épült. Nekünk az utokornak lesz a kötelessegünk azt a tornyot megépítenünk. ISTEN segitsen!