Stiri

Forum

Anunturi

Publicitate

Cine e Online

Avem 72 vizitatori și nici un membru online

Ultimele comentarii

Radioactivitate in Dumbravita

Multumită unuia dintre utilizatorii www.dumbravitatimis.ro am obtinut o actualizare a situatiei in care se afla zona radioactivă Dumbrăviţa. Mesajul de mai jos reprezintă răspunsul CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare) raportat la riscul radiatiilor pentru terenuri aflate la cca. 2km de focar:

"CNCAN are in evidenta zona "Dumbrăviţa", perimetru contaminat cu ape de zăcământ rezultate de la extracţia de gaze naturale conţinând Th-232 si Ra-226 in concentraţii ce depăşesc nivelele de excludere prevăzute de Normele Fundamentale de Securitate Radiologica.

 

Zona '" Dumbrăviţa" se afla la 1-3 km S-V de Comuna Dumbrăviţa, judeţul Timiş.

Precizam ca, in urma acţiunilor CNCAN, incepand cu 1 martie 2006 până în prezent, Petrom (poluatorul) a realizate următoarele:

  1. marcarea perimetrului şi restrictionarea accesului în zona contaminata prin imprejmuirea cu gard si montarea de plăcute cu semnul de radiaţii;
  2. evaluarea situaţiei radiologice de către un laborator notificat de CNCAN, cu consultarea unui expert acreditat conform "'Studiului de estimare a poluării radioactive in zona Dumbravita, Timiş", studiu aprobat de CNCAN;
  3. intocmirea '"Planului de remediere a solului contaminat cu NORM din canalul de desecare situat in Comuna Dumbravita, judeţul Timiş" transmis la CNCAN in 22 decembrie 2009, plan ce trebuie refăcut pentru implementarea observaţiilor CNCAN. Deci, in prezent zona contaminata exista intrucat nu au fost realizate lucrări efective de remediere.

In ceea ce priveşte distanta minima de siguranţa in jurul zonei contaminate, in "Studiul de estimare a poluării radioactive in zona Dumbravita, Timiş, Etapa 1", realizat de SCN Piteşti in anul 2008, sunt calculate dozele pentru public in situaţia unei locuinţe amplasate direct in zona contaminata. Astfel, nu exista calcule pentru stabilirea unei distante minime de amplasare a locuinţelor fata de zona contaminata.

Având in vedere amploarea contaminării, CNCAN considera ca la distanta de 2 km de zona contaminata unde este amplasat terenul menţionat de dumneavoastră nu sunt probleme privind amplasarea de locuinţe."

Pentru cei care nu cunosc istoria acestei poluării radioactive povestea ar fi:

Acum circa 5 ani, la initiativa primariei Dumbravita s-a solicitat expertilor Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare sa se realizeze o investigatie radiologica in zona padurii, in urma careia s-a confirmat existenta contaminarii radioactive a solului in zona indicata, rezultand o situatie de expunere cronica la radiatii ca urmare a unor activitati din trecut (aici este vorba de continutul slamului si a apelor de zacamant rezultate din exploatarea unei foste sonde a Petrom).

Raportul CNCAN poate fi gasit aici la pagina 86 http://86.120.215.158/ro/Raport%202006/03%20Capitolul%203%20-%20Radioprotectie,%20deseuri%20radioactive,%20transporturi%20si%20urgente.pdf

Situatia radioactivitatii mediului pe teritoriul judetului Timis in 2007, emis de Agentia pentru Protectia Mediului arata:

"Exploatarea zăcămintelor de gaze din zona comunei Dumbrăviţa, ce s-a realizat cu evacuarea apei de zăcământ în canalul situat la liziera pădurii, a determinat acumularea de radionuclizi din seriile naturale ale uraniului şi thoriului.

Investigarea şi delimitarea zonelor cu potenţial de poluare radioactivă s-a realizat pe baza unui studiu realizat de SC GEO PROSPECT SRL Ştei - judeţul Bihor. Concluziile studiului şi punctul de vedere al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare ce evidenţiau faptul că nu există un risc radiologic imediat pentru populaţie, au stat la baza emiterii autorizaţiei de mediu ce cuprindea şi Programul de conformare şi a avizului de mediu pentru privatizare cu obligaţiile de mediu (stabilirea perimetrului de izolare a zonelor în care s-au măsurat valori care se situează la nivelul a câtorva fonduri naturale, jalonarea zonei, marcarea zonei cu tăbliţe avertizoare, continuarea studiilor). Următorul studiu a fost realizat de Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare. Pe baza acestui studiu s-au stabilit acţiunile necesar a fi efectuate: defrişarea şi desecarea zonei, continuarea studiului în urma căruia se vor stabili măsurile pentru refacerea mediului în zonă."

2 articole mai vechi pe acelasi subiect:

http://www.e-timisoara.info/stiri-locale/zona-radioactiva-izolata-cu-gardut-langa-timisoara

http://www.e-timisoara.info/stiri-locale/toata-zona-de-langa-padurea-verde-are-o-doza-mare-de-radioactivitate

Comentarii   

+2 #6 Maria 11-12-2011 15:05
Articolul nu dăunează comunităţii!!! Din păcate, va dăuna sănătăţii oamenilor daca nu se iau măsuri şi nu se vrea să se cunoască clar ce zone sunt afectate de radiaţii.Aşa că uneori e de bine să se mai caute prin sertarele ascunse ale unora care ascund adevărul.
+1 #5 gyuri#3 27-11-2011 16:50
daca se inspaimanta mai multi, poate chiar se va intampla ceva, se vor lua ceva masuri. Altfel toate mizeriile raman sub pres.
+1 #4 Tavio 22-11-2011 16:29
Aceasta problema e cunoscuta de catvia ani, si inca o data se dovedeste preocuparea primariei pt cetatenii comunei. Da-i sa mearga bani sa iasa. Cer ajutor cuiva sa traduca opinia mea si in maghiara, poate o citeste domnul primar!!!! In rest, domnisoara alina, sper sa nu pierdeti prea multi bani la terenurile din jurul lacului. Lasa prostu' sa cumpere, bani sa iasa! Sa auzim de bine!
+2 #3 alina 22-11-2011 15:46
Vorba lunga=saracia omului: FACETI CEVA, ACTIONATI faceti memorii la Primarie, la Agentia de mediu etc!!!nu dati numai din gura. Stabiliti clar care e zona afectata. Interziceti vanzarea in zona si oferiti solutii pentru decontaminare dar nu dati numai din gura ca sa piarda intreaga comunitate. Ca nu mai vine niciun investitor in toata zona Dumbravita si pierde toata lumea!
+1 #2 Cornel 22-11-2011 12:43
Da, sigur si cei care vindeau terenuri pe langa lac rupeau semnele de zona radioactiva. De ce sa fie informati oamenii cu interese in zona? Nu are nici un sens ... Mai bine sa ramana prosti (dar radiati) si altii cu banii in buzunar, clar!
-7 #1 alina 22-11-2011 11:48
Chiar nu va dati seama ca articole de acest gen dauneaza intregii comunitati din Dumbravita si celor care eventual doresc sa vanda ceva in comuna? Cui foloseste, atata vreme cat nu se rezolva nimic e o prostie sa postati astfel de articole pentru publicul larg. Faceti ceva in acest sens, nu scrieti articole de spaima degeaba!!!!!!!! !

Ultimele discutii din forum

Când va circula un microbuz 17M în zona CORA? S-a vorbit luna trecută (în martie) de un traseu în zona Cora (vezi www.sursadevest.ro/administratie/item/12...minibusele-ratt.html), dar care NU trece în Dumbrăvița, ci...
Troleibuz RATT in Dumbravita S-a vorbit luna trecută (în martie) de un traseu în zona Cora (vezi http://www.sursadevest.ro/administratie/item/1255-rutele-pe-care-vor-circula-minibusele-ratt.html ), dar...
Fosa septica Cât vă costă vidanjarea unei fose medii(de 4-5 persoane)? Prețurile au cam crescut, cei care vidanjau cu 100 de lei au dispărut, ba chiar și cu 150 sunt greu de găsit (și...
Calitatea apei In curand voi deveni locatar al Dumbravitei :) Am inteles ca una dintre probleme este duritatea apei. Sfaturi pentru un sistem de dedurizare sunt binevenite!
Teren dumbravita lac Nici o opinie, sfat? :(