Stiri

Forum

Anunturi

Cine e Online

Avem 44 vizitatori și nici un membru online

Ultimele comentarii

Dumbravita Timis

În Agenda CJT, ediţia ianuarie-februarie 2012, a apărut un articol despre localitatea noastră semnat de dl. Petru Vasile TOMOIAGĂ:

"Când am ajuns la Primăria din Dumbrăviţa, iarna se instalase bine peste tot, iar un vânt aspru troienea zăpada pe ici, pe colo. Deşi era relativ devreme, un buldoexcavator se lupta cu nămeţii de pe drum, făcând şoseaua accesibilă. La Primărie era cald şi o atmosferă de linişte, de muncă ordonată şi temeinică plutea pretutindeni.

Pe Geza Szilagyi, primarul comunei Dumbrăviţa, l-am găsit la mansarda locaţiei, într-o şedinţă de lucru cu «Compartimentul de dezvoltare pentru proiecte locale şi europene». Tocmai se aprobase bugetul şi acum începea drămuirea meticuloasă a fondurilor: în funcţie de importanţă şi priorităţi. Trebuia socotit ce se va face în primă urgenţă şi ce va putea fi amânat.

Despre Dumbrăviţa ultimilor 20 de ani se pot spune multe şi, desigur, la fel de multe şi despre primarul ei care o conduce din anul 1993. Deşi este singurul primar la al cincilea mandat din judeţul nostru şi poate printre puţinii din ţară care se pot mândri cu diploma de «Primar de 5 stele», Geza Szilagyi nu face caz din asta. A învăţat în cele peste două decenii de când conduce destinele Dumbrăviţei că lucrul cel mai important pentru locuitorii comunei este să faci ceva pentru ei, să le aperi interesele, să laşi ceva în urma ta… Şi, la Dumbrăviţa, după al cincilea mandat consecutiv, primarul Geza Szilagyi are cu ce să se mândrească. Din păcate, nu îi place să vorbească prea mult nici despre el, nici despre realizările făcute într-o viaţă de om, douăzeci de ani în care Dumbrăviţa s-a transformat major, două decenii în care localitatea din buza Timişoarei a devenit o comună periurbană cu condiţii de trai urbane.

Aceşti douăzeci de ani în care s-au pus bazele unei infrastructuri solide şi pe termen lung, în care nu au fost neglijate serviciile sociale, iar învăţământul şi cultura au cunoscut o dezvoltare fără precedent sunt oglinda unei Dumbrăviţe noi, a unei Dumbrăviţe în continuă dezvoltare – materială şi demografică, după cum arată toate statisticile.

Am putea vorbi despre o sumedenie de noutăţi la Dumbrăviţa, dar şi de o serie de «unicate», printre care se numără, de curând, şi noul post de televiziune Behela TV, singurul post de televiziune comunală din ţară.

La Dumbrăviţa au putut fi propuse şi lansate o serie de proiecte pe infrastructură, pe educaţie şi sănătate, pe cultură-culte şi sociale, tocmai datorită Compartimentului de dezvoltare pentru proiecte locale şi europene. Componenţii acestui compartiment sunt cu toţii vorbitori de limba engleză, dar există şi vorbitori de maghiară şi sârbă, limbi necesare pentru întocmirea de proiecte transfrontaliere. Proiectele transfrontaliere cu localităţi din Ungaria şi Serbia sunt cu atât mai mult binevenite cu cât în Dumbrăviţa sunt destui etnici maghiari şi sârbi, trecutul localităţii fiind unul specific multor aşezări din Banat.

"Consiliul Judeţean Timiş a aprobat bugetul", spune domnul primar, "iar acum ne pregătim să vedem ce proiecte putem să finanţăm, toate fiind cu prefinanţare. Primim o bună parte din aceşti bani înapoi, dar la început trebuie să finanţăm noi proiectele. Sunt multe obiectivele pe care am vrea măcar să le demarăm în acest an şi multe altele pe care am vrea să le definitivăm. La infrastructură preconizăm un Incubator de afaceri, asfaltări de drumuri, canalizarea, dar şi extinderea liniei troleibuzului 14 din Timişoara până în Dumbrăviţa.

La finele anului trecut, Consiliul Local al Municipiului Timişoara a hotărât aprobarea proiectului “Extindere reţea troleibuz Dumbrăviţa”, în parteneriat cu noi, cu o contribuţie iniţială de aproximativ opt milioane de lei din cei aproape 14 milioane care reprezintă valoarea totală a proiectului. Mai mult, s-a obţinut acordul CJT pentru acest proiect, fiind vorba despre transport de persoane între localităţi timişene. Durata de realizare a investiţiei este de şase luni pentru extinderea traseului de firobuz cu 3.700 de metri şi realizarea a 12 staţii. În Dumbrăviţa, astăzi, sunt foarte multe societăţi şi, de asemenea, multe locuri de muncă. După cum a reieşit din studiile făcute, ar fi vorba de un flux mediu zilnic care se situează în jurul valorii de 2.500 de persoane dinspre Timişoara spre Dumbrăviţa, dar şi de aproximativ 4.000 de deplasări zilnice dinspre Dumbrăviţa către Timişoara.

Am dori, de asemenea, să punem bazele unui Centru de supraveghere a persoanelor vârstnice. Avem mulţi bătrâni singuri în comună, iar ei ar putea apela la acest centru. Le-am uşura viaţa, i-am ajuta, chiar le-am putea prelungi viaţa. Concomitent, am dori să facem şi un Centru de zi, la grădiniţă. Avem opt clase de grădiniţă şi avem şi cazuri de copii la care riscul de abandon şcolar este crescut. Pe aceştia am dori să-i ajutăm în primul rând”, mai spune primarul Geza Szilagyi.

Mai aflăm de proiectul «EuTalent», prin care se doreşte descoperirea şi promovarea de tinere talente, de copii talentaţi din Dumbrăviţa, în cadrul unui proiect transfrontalier cu localitatea Szentes din Ungaria.

Din 21 ianuarie de la Dumbrăviţa emite postul de televiziune Behela TV, care poate fi accesat la adresa www.behelatv.ro, şi poate fi urmărit la postul de televiziune TVT 89,în fiecare duminică, între orele 14-15. Acum se încearcă realizarea a două emisiuni pe săptămână, care să cuprindă şi un caleidoscop, pe lângă invitarea în cadrul emisiunilor a unor personalităţi din Dumbrăviţa sau personalităţi care au legătură cu viaţa comunei.

"Am mai depus trei proiecte de cooperare transfrontalieră România – Ungaria, continuă primarul Geza Szilagyi: pentru un parc ecologic, pentru o sală multifuncţională polivalentă şi pentru asfaltări de drumuri. Până acum, din şase proiecte licitate pe axa România – Ungaria am câştigat cinci. Pentru parteneriate cu Serbia am depus patru proiecte, două dintre ele fiind respinse, iar alte două declarate acceptate. Nu ştim încă dacă ele vor fi şi finanţate".

Adăugând faptul că, pentru Dumbrăviţa, a fost aprobat la Ministerul Mediului şi un proiect care vizează extinderea reţelei de canalizare, putem spune că în această comună se munceşte cu spor, iar atât de invocata criză a fost înfrântă.

Petru Vasile TOMOIAGĂ"

Puteţi descărca publicaţiile CJT de aic: http://www.cjtimis.ro/index.php?meniuId=9&viewCat=3114&lg=ro

Comentarii   

+2 #1 x-ulescu 03-03-2012 19:26
Traiasca iubitul nostru conducator!!!

Daca e asa va invit la o plimbare in zona: Primaverii (Varsovia, Florilor, Primaverii, Diminetii, etc), Cora, Mures, Arhimede si cam tot ce inseamna Dumbravita exceptand soseaua principala.

Primarul trebuie schimbat anul acesta daca vrem sa progresam. Altfel va fi vai de noi...

Ultimele discutii din forum


Warning: Illegal string offset 'relative' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 626

Warning: Illegal string offset 'pathOnly' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 627

Warning: Illegal string offset 'detectBrowser' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 628

Warning: Illegal string offset 'detectDebug' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 629

Warning: Illegal string offset 'relative' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 632

Warning: Illegal string offset 'detectBrowser' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 632

Warning: Illegal string offset 'detectDebug' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 632

Warning: Illegal string offset 'pathOnly' in /home/rdum0937/public_html/libraries/src/HTML/HTMLHelper.php on line 635
Asfaltarea strazilor Va recomand sa mergeti impreuna cu vecini cati mai multi si cu pozele la prima sedinta de consiliu pana nu se asfalteaza si sa va tineti de capul lor pana va dau o solutie. Altfel...
Radioactivitatea din zona Padurii Verzi Sunteti destul de departe de zona unde a fost sonda.
Alegeri Locale pentru Primaria Dumbravita 2016 CL Dumbravita 2016: PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT --- MALAC VICTOR PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT --- HAŢEGAN IOAN PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT --- CIONCĂ DANIEL PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT...
Plata Canalizare - asociatia veche Salut, Si eu sunt in aceeasi situatie pe strada Cervantes 29. Si eu am fost nevoit sa platesc peste 600 euro cand am cumparat terenul prin 2004. Am auzit pe cineva spunand ca...
Teren pentru tineri Au ramas fara teren. PUZ-ul pentru tineri era planificat pe fosta pasune comunala, dar legislatia nu le mai da voie sa o scoata din circuit. Acum cred ca se cauta alt teren de la...